Mascha Meijman

Mascha Meijman is een zeer ervaren en gepassioneerde flamencodanseres met zeer veel podiumervaring en een lange staat van dienst als flamencodansdocente. Vanuit haar impresariaat ‘Masflamenco’ organiseert zij flamenco-optredens en ‘flamenco-events’ en workshops op maat.

Haar passie voor dans en flamenco ontwikkelde Mascha al op vroege leeftijd. Op haar 8ste begon zij met ballet en jazz-dans en op haar 18de kwam zij in aanraking met flamenco. Zij nam toen in Nederland danslessen bij alle belangrijke flamencodansdocenten van die tijd; Josien Locher, Vida Peral, Cindy Beghtel, Jacky Westerhof en Rini Kersten.

Na er 5 jaar lessen genomen te hebben, maakte zij deel uit van de professional class van het “Centro Flamenco Puro” in Utrecht, waarmee zij als flamencodanseres optredens verzorgde voor o.a. Joop van de Ende en John de Mol. In deze periode nam zij naast danslessen in flamenco ook lessen in moderne dans aan het Danscentrum te Utrecht.

Opleiding Spanje

Mascha Meijman heeft 8 jaar in Sevilla gewoond en heeft daar het belangrijkste gedeelte van haar kennis over flamenco opgedaan.

In 1998 ontving Mascha een beurs van het Fonds van de Podiumkunsten om gedurende een half jaar aan de flamencoschool “Fundacion Cristina Heeren” in Sevilla te kunnen studeren, zij bleef echter 6 jaar aan deze flamencoschool verbonden en studeerde daar bij alle belangrijke dansers en danseressen uit Andalusië. Grote indruk maakten de lessen van de flamencodiva Milagros Menjibar, die bekend staat vanwege de techniek van de “Bata de Cola” (rok met sleep) en de ‘escuela Sevillana’ vertegenwoordigt.

Op de Fundacion Cristina Heeren kreeg zij, naast heel veel flamencoles, ook klassiek ballet, antropologie en geschiedenisles over flamenco en Andalusie. Zij volgde danslessen bij alle belangrijke flamencodansers van Sevilla en had les van oa: Alicia Marquez, Beatriz Martin, Maria Pages, Eva la Yerbabuena, Hiniesta Cortes, Belen Maya, Yolanda Heredia, Fernando Romero, Javier Baron, Rafael Campallo, Pastora Galvan en Manolo Soler. Ze volgde privelessen bij Isabel Bayon, La Debla, Maria del Puerto, Silvia de Paz en Andres Marin.

Tijdens haar verblijf in Sevilla was Mascha Meijman te zien in het tablao: “Cafe Cantante Sol” en stond zij op het podium van het “Cortijo” in het parque Alamillo te Sevilla. Ook mocht zij optreden tijdens festivals in de dorpen Illora, Paterna en Huelva.

Optredens en samenwerkingen

Na 3 jaar bij flamencogroep “La Parra” gedanst te hebben, richtte zij in 1994 haar eigen flamencogezelschap “La Primavera” op. Met deze groep heeft zij gedurende 10 jaar tournees door Nederland gedaan en deed ieder jaar gemiddeld 30 optredens in middelgrote zalen. In het voorjaar van 1997 gingen zij zelfs op tournee door Tsjechië.

Naast “La Primavera” is zij ook met andere flamencogroepen op de planken te zien als; “Los Primos del Norte”, “het Adrian Elissen Trio”, flamencojazzgroep “La Meriendacena”, “Labryenco” en haar eigen gelegenheidsgroep “Grupo Masflamenco”. Ook wordt zij vaak als gastdanseres gevraagd. Zo was zij te zien in een samenwerkingsproject met de Marokkaanse muziekgroep “Imetlaa”, Gypsyjazzgroep “Swinc”, Barokgezelschap “La Primavera”, Rumbaduo “La Rosa” en muziekband “Cuata”.

Mascha maakt ook al diverse jaren deel uit van diverse kindertheater gezelschappen. Ze danst in de voorstelling Hak op de Tak en speelt zij de rol van heks in het flamencosprookje Flamenkita. Beide voorstellingen zijn samen met de leden van La Primavera en kindertheatergroep “Sambasalad” gemaakt. Ook speelt ze in de kindervoorstelling De Óle Óle koffer van het gezelschap Flamenchica Mundi.

 

Lespraktijk

In 1997 behaalde Mascha haar benoembaarheidverklaring en is officieel bevoegd flamencodocente. Na jarenlang op verschillende muziek- en dansscholen in Nederland te hebben lesgegeven, geeft zij op dit moment gespecialiseerde workshops en jaarlijkse cursussen in Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

Mascha Meijman is nooit opgehouden met dansles nemen en haar fysieke ontwikkeling op peil te houden, op dit moment doet zij veel aan yoga, zwemmen en Pilates. Ook gaat zij ieder jaar een periode naar Zuid-Spanje om lessen te nemen en voorstellingen te zien.

Momenteel werk Mascha als dansdocent Flamenco aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.