Flamenco: Bata, Manton, Castagnettes, Palmas

Flamenco en Bata de Cola

Flamenco dansen met Bata de Cola is een grote uitdaging die de ontwikkeling van je dansen zeer ten goede komt. De Bata de Cola is een aantrekkelijk kostuum, maar het dansen met sleep vereist veel techniek. De bata heeft een eigen idioom en is een typisch voorbeeld van de Sevillaanse elegantie. De Attitude (gelift been) en de Vuelta quebrada (gebroken draai) zijn de verplichte onderdelen in deze manier van dansen.

In Sevilla volgde Mascha Meijman lessen bij 5 grootheden op dit gebied, Milagros Menjíbar, Yolanda Herédia, Belen Maya, Maria Ángeles Gabaldón en Olga Pericet.

Een bata kun je aanschaffen in Spanje maar je kunt ze ook bestellen via de websites van VossMolinaFlameno y Mas en Flamenco Design. Of via kostuumontwerpster Helma Miltenburg uit Utrecht.

Manton

Dansen met manton is elegant en stoer tegelijk en is eveneens een grote uitdaging die de ontwikkeling van je flamencodansen zeer ten goede komt. De extensie van de armen geeft een beeld van een vuurvogel en de poses lijken op die van een Torero. Dit alles maakt jou een ‘echte’ flamenco-danseres.

Het dansen met manton dwingt je om de juiste armvoering te gebruiken en ook in deze manier van dansen zitten veel draaien verscholen. Met name de Vuelta quebrada (gebroken draai), maar ook de figuren met de doek en de cape die men kent van het stierenvechten, zijn de typische bewegingen in deze manier van dansen.

Mascha treedt zeer regelmatig op met manton en bata de cola en volgde hierin de lessen bij oa Milagros Menjíbar en la Debla in Sevilla, de stad waar deze manier van dansen vandaan komt.

Mantons zijn te koop in Spanje en onder anderen te bestellen via Molina.

 

Castagnettes

Castagnettes, worden in flamencodans aangeduid als: Castañuelas of Pallilos en hebben hun intrede in de flamenco gedaan via de klassieke Spaanse dans en de folklore.

Dansen met Castagnettes is zeker een uitdaging en is tegenwoordig weer erg in de mode. Een juiste positie van handen en armen is uiterst belangrijk. De precieze armvoering verklapt de afkomst van de Castagnettes uit de klassieke dans. Het aanleren van castagnettes bespelen is een zeer goeie manier om je ritme-gevoel in de flamenco en het luisteren naar de gitaar te verstevigen.

Zelf leerde Mascha Castagnettes spelen tijdens de lessen van grootmeesteres en Flamencodiva Milagros Menjibar die tevens bekend staat om haar fenomenale techniek met bata de cola en manton in haar theatrale dans.

Castagnettes zijn te koop in Amsterdam bij gitaarwinkel: La Guitarra Buena of te bestellen via Molina.

 

Palmas

Palmas, betekent handgeklap en is een wezenlijk onderdeel van de flamenco, waarin men elkaar ritmisch ondersteunt door het geven van jaleo (aanmoedigingskreten) en met palmas begeleidt. Het gaat hierbij dan meestal om de directe participatie en niet zo zeer om hele moeilijke trucjes. Men moet vooral de discipline hebben om rechtdoor te kunnen klappen en de danser, zanger of gitarist een ritmische ondersteuning te bieden waarop deze lekker kan leunen. Natuurlijk is dit een wisselwerking, en kan men daarbij snel, (claras) hard, langzaam en (sordo) dof klappen.

Als dansend dacht Mascha vanzelf langzaam de palmas wel mee te krijgen, maar echt een mooi geluid ontwikkelen en te weten waar wel en waar geen contratiempos van toepassing zijn, dat leerde ze eigenlijk als danseres pas op het podium, dankzij de samenwerking met de vele goede muzikanten met wie zij dat podium mag delen en bij wie zij aanwezig mocht zijn tijdens opnamesessies.